logo Spoorzone Tilburg Spoorzone Tilburg

Nieuwsin
de
Spoorzone

Nieuwbouw MindLabs bereikt hoogste punt

30 september 2021

Mindlabs, where minds, media, technologies meet

Het gebouw MindLabs in de Spoorzone heeft zijn hoogste punt bereikt. De nieuwbouw van MindLabs komt in het hart van de Tilburgse Spoorzone: het gebied ten noorden van het stadscentrum, naast de LocHal.

Wethouder Bas van der Pol (Spoorzone) is verheugd over het bereiken van deze mijlpaal: “Door de handen ineen te slaan kun je verder komen. Dat onderstreept deze samenwerking: niet alleen door samen een gebouw te ontwikkelen, maar ook door deelname van vele partners aan het programma van MindLabs. Dat past sowieso in het gedachtengoed: een plek waar zichtbare en onzichtbare netwerken elkaar versterken. Na de huiskamer van de stad – de LocHal – bouwen we nu letterlijk aan een belangrijke kennisdeler voor de stad. Het bereiken van het hoogste punt van een gebouw is een belangrijke mijlpaal op weg naar de formele opening.”

Het nieuwe MindLabs-gebouw wordt een innovatiecentrum waarin onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven onder één dak samenkomen. De omgeving draagt bij aan een levendig ecosysteem waarin de partners samenwerken aan innovatie. Het gebouw biedt straks allerlei mogelijkheden voor ontmoeting, inspiratie en onderzoek. MindLabs zorgt voor een divers en aansprekend programma, het hele jaar door. 

De bewoners

Eigenaren van het gebouw zijn de gemeente Tilburg en Fontys Hogescholen, die de Hogeschool Journalistiek (FHJ) hier gaat huisvesten. Andere MindLabs-partners huren een deel van het pand. Grotere huurders zijn in ieder geval DPG Media, Onderwijsgroep Tilburg, Tilburg University en Uitgeverij Zwijsen. MindLabs is met andere partners in gesprek over het huren van werkplekken in de resterende 2.000 m2 en ziet er op toe dat een goede mix ontstaat, om de gewenste dynamiek in het ecosysteem te borgen. 
Elphi Nelissen, College van Bestuur Fontys: “Fontys zet de komende jaren sterker in op praktijkgericht onderzoek. Veel onderzoek zal vooral in sterke samenwerking met de vele bedrijven in de regio ontwikkeld worden; op die manier spelen we nog beter in op hun behoeften, maar zorgen we ook dat onze studenten direct kennis van en ervaring opdoen met actuele vragen uit de praktijk. MindLabs is een middel om de onderzoeksagenda van Fontys een extra impuls te geven.”

Bouw en ontwerp

In augustus 2019 is begonnen met de bouw. Ballast Nedam Zuid en BINX zijn samen verantwoordelijk voor de realisatie van het in totaal 13.000m² tellende bouwproject. 
Een markant onderdeel van MindLabs is Hal 70. Deze oude spoorhal wordt gerenoveerd en uitgebreid met nieuwbouw naar een ontwerp van Ector Hoogstad Architecten. De stalen spanten van Hal 70 worden hergebruikt in de nieuwe situatie en omvatten straks het bruisend hart van MindLabs. Dit wordt een ‘beursvloer voor kennis’ met plek voor o.a. exposities en voor informeel samenkomen.