logo Spoorzone Tilburg Spoorzone Tilburg

Nieuwsin
de
Spoorzone

Herontwikkeling van monumentaal Ketelhuis in de Spoorzone in Tilburg gaat definitief door

14 maart 2023

Na ruim 10 jaar waarin meerdere plannen het niet hebben gehaald gaat de bouw van het Ketelhuis in de Spoorzone Tilburg nu definitief door. Inmiddels is meer dan 85 procent van alle woningen verkocht.

Gebiedsontwikkelaar SDK Vastgoed heeft in overleg met alle betrokken partijen een plan kunnen ontwikkelen dat eer doet aan de historie van het gebouw, aansluit bij de woonbehoefte van de (veelal jonge) Tilburger en past binnen de transformatie van de Spoorzone als geheel.

Inspiratie uit verleden 

Het Ketelhuis diende jarenlang als warmtebron van de voormalige NS-werkplaats en zal ook in de toekomst voor een bruisende energie zorgen in het gebied. Architect Buro013 liet zich voor de nieuwbouw bovenop het Ketelhuis inspireren door de vuurkasten van de oude ketels in het gebouw. Deze vuurkasten waren robuust en sterk van uitstraling, opgebouwd uit dikke staalplaten gemonteerd met klinknagels. Met de nieuwe ‘cassette’-gevel wordt verwezen naar deze oude ketels.

Naast de 48 appartementen bovenop het karakteristieke Ketelhuis en de 14 studio’s in het nieuwe naastgelegen blok, is er in de plint van het Ketelhuis een commerciële ruimte van ca. 750 m² beschikbaar, waarvoor een passend concept wordt gezocht. Er zijn nog 9 appartementen beschikbaar.

Start werkzaamheden

Inmiddels is er gestart met de voorbereidende werkzaamheden. Aannemer Van de Ven Bouw en Ontwikkeling is voornemens dit voorjaar te starten met de bouw. Volgens planning betrekken de eerste bewoners in 2024 het Ketelhuis.