logo Spoorzone Tilburg Spoorzone Tilburg

Nieuwsin
de
Spoorzone

Bibliotheek LocHal is de beste van Nederland

05 november 2020

De Bibliotheek LocHal is uitgeroepen tot Beste Bibliotheek van Nederland 2020. De uitslag van de verkiezing is voor de helft bepaald door publieksstemmen en voor de andere helft door een vakjury.

“Ik ben ongelooflijk trots op het team,” zegt directeur Peter Kok. Hij nam de prijs in ontvangst uit handen van historicus Bart Gielen en Nina Nannini, directeur van NBD Biblion. Bijna de helft van de publieksstemmen ging naar de Bibliotheek LocHal.

Huiskamer van Tilburg

De Bibliotheek LocHal is een bijzondere leer-, werk- en ontmoetingsplek in de Tilburgse Spoorzone. In een indrukwekkend industrieel decor waar vroeger locomotieven gerepareerd werden, vind je nu een samenwerkplaats waar kennis en verhalen gedeeld worden. De plek wordt ook wel dé huiskamer van Tilburg genoemd. “Iedereen kan bij ons een stap maken in zijn ontwikkeling, maar we dagen de inwoners ook uit om met ons na te denken over hoe we de samenleving een stukje beter kunnen maken,” schetst Kok. “Deze prijs geeft ons het vertrouwen dat we als Bibliotheek op de goede weg zijn. Zeker in deze heftige tijd is dat een fijne opsteker voor alle medewerkers die zich hier elke dag weer vol enthousiasme voor inzetten.”

Culturele werking en samenwerking

De jury die bestond uit (oud-)bibliotheekdirecteuren en journalisten koos uit 22 inzendingen vijf kanshebbers. De andere genomineerden waren de bblthk Wageningen, Forum Groningen, Forum Zoetermeer en het Huis van Eemnes. De juryleden beoordeelden zaken als gebouw en inrichting, diensten en producten, service en klantgerichtheid. Ze letten daarbij vooral op de maatschappelijke en culturele werking van de Bibliotheek en de samenwerking met inwoners en organisaties.