logo Spoorzone Tilburg Spoorzone Tilburg

Nieuwsin
de
Spoorzone

Erfgoed Spoorzone en Tilburg in beeld bij 'Gebruikte stenen'

11 februari 2021
Buitenkant van de Houtloods

Verspreid over Brabant is veel industrieel erfgoed te vinden: voormalige fabrieken, hallen, installaties en bedrijfsgebouwen. Soms zijn ze vervallen en rijp voor de sloop, maar er zijn er ook die na sluiting een tweede leven krijgen.

Voor het tv-programma ‘Gebruikte stenen’ bezocht Hannelore Struijs Brabantse voorbeelden. Twee afleveringen zijn gewijd aan het erfgoed in Tilburg. 

Erfgoed in de Spoorzone 

In de eerste aflevering is er aandacht voor de Spoorzone. Op het terrein waar tot voor enkele jaren de werkplaats van de Nederlandse Spoorwegen gevestigd was, heeft Hannelore een gesprek met Dirk van Alphen van de gemeente Tilburg. Meerdere historische gebouwen zijn gered van de sloop en hebben een nieuwe bestemming gekregen.

Zo is de Houtloods behouden gebleven, het eerste gebouw dat hier in 1867 is gebouwd. Het is nu gerenoveerd en heeft een herbestemming gekregen. Het pand herbergt een restaurant en kantoorruimte. Hannelore ontmoet Sander Overweg, de ondernemer die restaurant De Houtloods exploiteert, en Thomas Bedaux van Bedaux de Brouwer Architecten, die de renovatie en verbouwing voor herbestemming heeft verzorgd.
 

Naast de Spoorzone is er in deze aflevering aandacht voor de voormalige steenfabriek in Udenhout en de eerste biologische waterzuivering van Nederland in Moerenburg. Voor die waterzuivering wordt nu gewerkt aan een tijdelijke bestemming in de sfeer van sport, spele, ontdekken, beweging en horeca. 

Erfgoed rondom de Piushaven 

De tweede aflevering richt zich op het gebied rondom de Piushaven met de AaBe-fabriek en de IJzergieterij. In die aflevering wordt onder meer gesproken met  Joost Op ’t Hoog, van de gemeente Tilburg en eindigt in Stadsbrouwerij013, een voorbeeld van herbestemming van een rijksmonument.